Velen hebben het onderhand in hun keukenkastje staan, kurkuma. Maar wist je dat dit kruid naast een smaakmaker ook zeer goed in te zetten is als supplement? Net als Ashwagandha wordt dit kruid al vele jaren binnen de Chinese en Ayurvedische geneeskunde gebruikt om zijn krachtige werking. De ontstekingsremmende eigenschappen, anti-diabetische effecten en antioxiderende eigenschappen, zijn slechts enkele van de vele voordelen van dit kruid.

Kurkuma is familie van de gember en wordt gewonnen uit de kurkuma plant. In Nederland kennen we het kruid, mede door zijn geel oranje kleur ook wel als geelwortel, maar ook tumeric, curcumine en koenjit worden als naam gebruikt. De kurkuma plant groeit in Zuidoost-Azië en wordt vaak als smaakmaker gebruikt in Indiase curry’s, kerrie en mosterd. Om te kunnen profiteren van de vele voordelen van kurkuma is het toevoegen aan gerechten helaas niet genoeg. De opname uit voeding is namelijk veel te laag. Om te kunnen profiteren van de vele gezondheidsvoordelen is een supplement aan te raden.
De gezonde eigenschappen van kurkuma zijn vooral te danken aan de aanwezigheid van curcuminoïden, de werkzame stof uit de wortel welke tevens zorgt voor de intens geel oranje kleur. Echter bevatten de potjes voor het koken een heel laag percentage werkzame stoffen (1).
Bevordering van de spijsvertering
Heb je vaak last van een opgeblazen gevoel of winderigheid? Met kurkuma vermijd je deze klachten. Het stimuleert namelijk de afscheiding van gal, wat nodig is om vetten in het lichaam te verteren. Tevens voorkomt kurkuma maagzweren, beschermt het de lever en kan het kalmerend werken bij mensen die klachten ervaren door een prikkelbare darm. Ook mensen welke leven met de ziekte van Crohn of Colitis Ulcerosa kunnen baat hebben bij kurkuma. Uit enkele kleine studies is namelijk gebleken dat de ziekteactiviteit afnam en kurkuma een positieve invloed heeft op de samenstelling van het darm-microbioom (2).
Ontstekingsremmend
Elke dag krijgt je lichaam te maken met ‘indringers’ van buitenaf welke mogelijk infecties creëren. Wanneer het lichaam, door bijvoorbeeld stress of ongezonde voeding niet in staat zich is hiertegen te verdedigen, verzwakt het lichaam en ontstaan er ontstekingen. In eerste instantie zal je hier niet veel van merken, wordt dit erger en wordt het op den duur zelfs chronisch dan kan dit een rol spelen bij het ontstaan van hartziekten, alzheimer, MS of zelfs kanker. Uit onderzoek is gebleken dat de curcumine in kurkuma een krachtige ontstekingsremmende werking heeft (3). Ook bindt kurkuma zich aan metalen zoals aluminium, lood, cadmium en arsenicum en maakt deze minder toxisch en gemakkelijker uit te scheiden.

Depressie
Een kurkuma supplement zou ook goed ingezet kunnen worden bij depressieve klachten. Uit onderzoek blijkt dat curcumine namelijk de symptomen van een depressie en angstgevoelens kan verminderen. Zoals eerder geschreven is curcumine in staat de darmgezondheid te verbeteren. Bij een depressie moeten we niet alleen naar de hersenen kijken, ook de darmen spelen hier een belangrijke rol bij. De verbetering van het darm-microbioom, bevordering van de normale darmbarrièrefunctie en verminderen van ontsteking in de darm kunnen bijdragen aan de behandeling van depressie en klachten doen verminderen (4).
🔸 Bekijk hier onze Kurkuma supplementen > >
Bronnen:
1) https://www.vitakruid.nl/blog/kurkuma-gezond-10-voordelen-op-een-rij?gclid=EAIaIQobChMIpIeGh_mu-AIV8o9oCR1ZlgMxEAAYASAAEgLPZvD_BwE
2) https://www.orthokennis.nl/resumes/resume-curcumine