Wij hebben hier op vitaminepillen.nl al een blog gewijd aan het steeds populairder wordende vitamine-achtige stofje carnitine. Acetyl-L-carnitine is de geacetyleerde vorm van het lichaamseigen L-carnitine. Laatstgenoemde gaat tijdens het chemische proces van acetylering een nieuwe verbinding aan, waarbij het waterstofatoom van L-carnitine wordt vervangen. Dit nieuwe acetyl-L-carnitine vertoont als belangrijkste eigenschap het omzetten van energie in de cellen van het menselijk lichaam. De stof bevordert de vitaliteit van onder meer zenuwstelsel, hart en bloedvaten, spieren, alvleesklier en lever.
Vanwege de belangrijke eigenschap dat het een fundamentele rol speelt in de omzetting van energie, wordt acetyl-l-carnetine sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw gebruikt als supplement voor (intensieve) sporters. Tegenwoordig vind je een keur aan dit soort producten voor een breed publiek: van energiedrankjes met acetyl-l-carnetine tot de bekende poeders die worden gebruikt als fitness supplement.
Daarnaast wordt het aanzien als een zogenoemde ‘fat-burner’, een vetbestrijder. Er zijn talloze afslankproducten op de markt waarin carnitine verwerkt is. Ook zijn er ampullen verkrijgbaar met carnitine-olie ter bestrijding van cellulitis. Verondersteld wordt dat de carnitine op cellulair niveau de vetverbranding stimuleert. Over deze claims is er nog steeds veel wetenschappelijke discussie.
💊 Bestel hier onze Acetyl-L-Carnitine - Vcaps - 90 stuks 💊
Er zijn ondertussen talloze blogs en websites met als onderwerp carnitine en afvallen. Met daarin opvallend sterke verschillen. Voor sommigen is het volstrekte nonsens, anderen getuigen van uitstekende resultaten. Met daar een ruime waaier aan meningen tussenin.
Gezondheid.be noemt carnitine een ‘nutteloos voedingssupplement’, maar op HappyHealthy.nl toont voedingsdeskundige Oscar Helm met onder andere een Australisch onderzoek aan dat carnitine soms helpt bij afvallen, mits gepaard gaande met voldoende lichaamsbeweging.
Maar laat dit nou iets zijn waar we hier op vitaminepillen.nl graag onze energie aan besteden: objectief verslag doen van wetenschappelijk onderzoek.
***
Wellicht inderdaad dat vele supplementen zich baseren op allerlei wetenschappelijk onderzoek, zonder de resultaten daarvan accuraat weer te geven. Zelf zijn we geneigd voorzichtig te zijn met betrekking tot dit onderwerp, hoewel het misschien raadzaam is ons ook niet te veel te laten leiden door nogal forse en twee strijdige statements.
Bijkomende vraag is: welk soort onderzoeken kies je? Over het algemeen zoek ik vrij recente peer-reviewed, dus wetenschappelijke, studies gepubliceerd in officiële (al dan niet online) vakbladen. Vooral artikelen die andere universitaire onderzoeken citeren, trekken mijn aandacht. Bij voorkeur met een uitgebreide literatuurstudie.
💊 Bestel hier onze Acetyl-L-Carnitine - Vcaps - 90 stuks 💊
En zo kwam ik uit op het in oktober 2016 in Obesity Reviews gepubliceerde artikel over L-carnitine en afvallen; met als lijvige titel:
‘The effect of (L-)carnitine on weight loss in adults: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials.’
Gezien het feit dat over carnitine en afvallen best veel tweestrijd bestaat, vat ik dit artikel vrij gedetailleerd samen. Want, voor de nieuwsgierigen verklap ik alvast: er is wel degelijk wetenschappelijk bewijs voor de positieve correlatie tussen inname van carnitine enerzijds, en afvallen/gewichtsverlies anderzijds.
De gekozen artikelen beantwoorden aan alle noodzakelijke wetenschappelijke criteria. Het staat iedereen vrij wetenschappelijke artikelen met een andere teneur op hun blog/website samen te vatten, als die er zijn.
***
Obesity Reviews dus: een academisch maandelijks peer-reviewed medisch tijdschrift onder leiding van hoofdredacteur professor David A. York, verbonden aan Utah State University. Dit vaktijdschrift is overigens ook het officiële orgaan van de World Obesity Federation, een ledenorganisatie die wetenschappers en patiënten verenigt met als doel obesitas te erkennen als een officiële ziekte.
Het inleidende ‘abstract’ van het artikel vat, zoals het hoort, de onderzoeksvraag bondig samen:
‘Deze studie biedt een systematische review en meta-analyse van gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken, die het effect van carnitine op het gewichtsverlies van volwassenen hebben onderzocht.’
Het is een zogenoemd ‘meta-onderzoek’, een studie die eerdere onderzoeken statistisch met elkaar vergelijkt. Het gaat dus niet slechts om één onderzoek. In het totaal negen wetenschappelijke studies werden vergeleken. Dit soort van meta-onderzoek wordt uitgevoerd om te kijken of er een algemeen wetenschappelijk beeld ontstaat, of dat er integendeel afwijkende onderzoeksresultaten zijn.
Bij alle negen onderzoeken ging het om het verband tussen inname van carnitine supplementen en gewichtsverlies. De wetenschappelijke methode omvatte bij alle het gebruik van een ‘mean difference’ en een ‘confidence interval’. Eerstgenoemde meet op statistische wijze de verschillen in waardes tussen twee groepen in een klinisch onderzoek, en komt zo uit op een gemiddelde. Het ‘confidence interval’ is een zogenoemd betrouwbaarheidsinterval.
Deze twee parameters werden toegepast op de negen geselecteerde onderzoeken. Met als resultaat dat:
‘(proef)personen die carnitine innamen, beduidend meer gewicht verloren (MD: -1.33 kg; 95% CI: -2.09 to -0.57) en een afname vertoonden in hun Body Mass Index (MD: -0.47 kg m(-2) ; 95% CI: -0.88 to -0.05), dit in vergelijking met de placebo groep.’
Berekend via de ‘mean difference’ betreft het een gemiddeld verlies van 1,3 kilo gewicht gespreid over alle deelnemers, met een betrouwbaarheidsinterval van 95 procent. Omgezet naar de Body Mass Index praten we over een afname van net geen halve kilo, eveneens met een betrouwbaarheidsinterval van 95 procent.
De onderzoekers concludeerden dan ook dat:
‘carnitine inname resulteert in gewichtsverlies.’
Kanttekening daarbij is wel dat deze gewichtsafname door suppletie met carnitine afneemt in de tijd.
Overigens worden deze resultaten bevestigd in een nieuw recent onderzoek uit maart 2020. Het betrof een gelijkaardige meta-studie uitgevoerd voor en gepubliceerd in het vakblad van de European Society for Clinical Nutrition and Metabolism.
Dit onderzoek is veel ruimer opgezet: in totaal 2292 deelnemers gespreid over maar liefst 37 verschillende klinische onderzoeken met een inname van 2000 milligram carnitine per dag. In statistisch opzicht kwam het tot dezelfde conclusies, zij het tot een iets lagere gewichtsafname:
‘Meta-analyse heeft aangetoond dat L-carnitine suppletie op significante wijze leidde tot een gewichtsafname [Weighted mean difference (WMD) = −1.21 kg, 95% confidence interval (CI).’
Gemiddeld 1,2 kilo gewichtsafname bij 2292 deelnemers met 95 procent betrouwbaarheidsinterval. Dit zijn duidelijke cijfers, en brengen helderheid in de wetenschappelijke discussie hierover. De twijfels over de invloed van carnitine op gewichtsverlies worden ook in wetenschappelijke kringen steeds kleiner. Er zijn ondertussen in ieder geval 48 wetenschappelijke onderzoeken die het verband aantonen. De conclusie van het onderzoek uitgevoerd voor de European Society for Clinical Nutrition and Metabolism is dan ook duidelijk:
‘l-carnitine suppletie leidt tot een bepaald reducerend effect op lichaamsgewicht, Body Mass Index en vetmassa, vooral bij volwassenen die lijden aan overgewicht of obesitas.’
In combinatie met voldoende lichaamsbeweging kan de inname van L-carnitine u helpen om op korte termijn gewicht te verliezen.
Biohacken is een fenomeen dat de laatste jaren vele mensen doet interesseren. Hoewel bedrijven het maar al te graag inzetten als hip marketing-term is de kern van deze strategie zeker de moeite waard om in te verdiepen. Natuurlijk wel zonder jezelf en de basis van gezond leven uit het oog te verliezen.
💊 Bestel hier onze Acetyl-L-Carnitine - Vcaps - 90 stuks 💊
Bronnen: 1. M Pooyandjoo, M Nouhi, ‘The effect of (L-)carnitine on weight loss in adults: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials.’, in: Obesity Reviews, 2016 October, 17(10), p. 970-976. 2. https://www.worldobesity.org/what-we-do 3. M Pooyandjoo, M Nouhi, ‘The effect of (L-)carnitine on weight loss in adults: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials.’, in: Obesity Reviews, 2016 October, 17(10), p. 970-976: ‘This study provides a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials, which have examined the effect of the carnitine on adult weight loss.’ 4. Ibid., ‘Results from meta-analysis of eligible trials revealed that subjects who received carnitine lost significantly more weight (MD: -1.33 kg; 95% CI: -2.09 to -0.57) and showed a decrease in body mass index (MD: -0.47 kg m(-2) ; 95% CI: -0.88 to -0.05) compared with the control group.’ 5. Ibid., ‘We conclude that receiving the carnitine resulted in weight loss.’ 6. Ibid., ‘The results of meta-regression analysis of duration of consumption revealed that the magnitude of weight loss resulted by carnitine supplementation significantly decreased over time.’ 7. N. Talenezhad, ‘Effects of l-carnitine supplementation on weight loss and body composition: A systematic review and meta-analysis of 37 randomized controlled clinical trials with dose-response analysis.’ in: Clinical Nutrition Espen, March 2020. https://doi.org/10.1016/j.clnesp.2020.03.008 8. In total, 37 RCTs (with 2292 participants) were eligible. Meta-analysis showed that l-carnitine supplementation significantly decreased body weight [Weighted mean difference (WMD) = −1.21 kg, 95% confidence interval (CI). 9. Ibid., ‘l-carnitine supplementation provides a modest reducing effect on body weight, BMI and fat mass, especially among adults with overweight/obesity.’ |