Een zo aangenaam mogelijke jetlag.

Geschreven datum: 07-04-2024
Auteur: Vitaminepillen .nl

Binnenkort een vliegreis op de planning richting een andere tijdzone? Leuk hoor zo’n verre zonvakantie of zakenreis (jetlife!), maar die jetlag is meestal een stuk minder aangenaam. Bereid je zo goed mogelijk voor en maak je jetlag zo ‘aangenaam’ mogelijk zodat je maximaal kunt genieten, helemaal voorkomen kan helaas niet. 

Hoe zat het ook alweer?
Een jetlag is een verstoring van je normale slaap- en waakritme. Deze verstoring ontstaat wanneer je verschillende tijdzones passeert. Je biologische klok raakt hier tijdelijk van in de war en je lichaam moet hier van bijkomen. Voor elk uur tijdsverschil dat je hebt, heeft je lichaam één dag nodig om te herstellen. Wanneer je een tripje New York op de planning hebt staan, zou het dus zomaar kunnen zijn dat je lichaam pas na acht dagen gewend is. Zal je net zien dat je tripje dan alweer ten einde is. 

Ben je voordat je op reis gaat gestrest en moe? Dan ben je een stuk vatbaarder voor een jetlag. Dat flesje champagne tijdens de vlucht kun je ook maar beter even laten voor wat het is. Alcohol heeft namelijk een sterkere uitwerking in de lucht dan op de grond. Het zou dus zomaar kunnen zijn dat je, zodra je geland bent, uitstapt met een flinke kater! Niet bevorderlijk voor je jetlag. Ook kun je beter een stuk kritischer gaan kijken naar de maaltijden die worden aangeboden in het vliegtuig. Bedenk je goed of je deze wel echt nodig hebt op dit tijdstip. Omdat je geruime tijd stil zit en weinig mogelijkheid tot bewegen hebt kun je last krijgen van maag- en darmproblemen. Daarnaast heb je in het vliegtuig, door de druk in de cabine en de droge atmosfeer, meer kans op hoofdpijn en een droge keel. Door de hoeveelheid mensen op elkaar ligt ook een griepje of verkoudheid op de loer. Aangekomen op je bestemming kun je als gevolg hiervan klachten als vermoeidheid, moeite met slapen, concentratieproblemen en uitdrogingsverschijnselen ervaren. Met supplementen kun je de jetlag iets dragelijker maken.

jetlag, vermoeidheid

Probiotica
Als je in een ander land bent kom je in aanmerking met ander eten en drinken maar ook met andere, voor je lichaam nieuwe, bacteriën. Daarnaast kun je door je jetlag last hebben van maag- en darmklachten zoals misselijkheid, verstopping, een opgeblazen gevoel en diarree. Al deze factoren brengen jouw darmflora in de war en je niet fit voelen ligt op de loer. Je lichaam moet wennen aan de nieuwe situatie. Om je darmflora in deze periode op peil te houden raden wij aan om een probiotica te slikken. Met een probiotica versterk je middels goede bacteriën je (verstoorde) darmflora en verhoog je je weerstand. Het beste kun je een aantal weken voor vertrek hier al mee beginnen, zo zijn je darmen zo goed mogelijk voorbereid op veranderingen. 

Melatonine
Melatonine wordt door het lichaam zelf aangemaakt. Het is een stofje dat het slapen en wakker zijn reguleert. De productie vindt plaats in een kleine klier in de hersenen, ook wel de pijnappelklier. De aanmaak van melatonine is gekoppeld aan licht. Wanneer de hoeveelheid licht afneemt (dus ook die van je telefoon of laptop!), komt de productie van melatonine op gang. Het wordt ’s avonds en ’s nachts aangemaakt en is een signaal van je lichaam om te gaan slapen. Wanneer door het reizen je bioritme verstoord wordt kan een supplement met melatonine helpen bij het beter in slaap vallen. Het is wetenschappelijk bewezen dat de hoeveelheid van 0,5 milligram melatonine het algehele gevoel van een jetlag verlicht. Geadviseerd wordt om vanaf de eerste dag van je reis, tot 2 tot 5 dagen na aankomst, een aantal uur voor het slapengaan dit te nemen.

 

Mag je supplementen meenemen in het vliegtuig?

Check altijd voordat je op reis gaat de douaneregels van jouw reisbestemming. Binnen de EU kun je supplementen voor eigen gebruik meenemen. Let er wel op dat je deze in de originele verpakking, voorzien van gebruiksaanwijzing meeneemt. Buiten de EU kunnen andere regels gelden. Zoek dit dus voor vertrek goed uit en voorkom hiermee problemen. 

 Bronnen: Rijksuniversiteit Groningen