Je bent de dag fris en fruitig begonnen met een smoothie vol groenten en fruit en als lunch heb je gekozen voor een salade voorzien van alle vitamines en mineralen. Ook het avondeten gaat nog goed maar de avond eindigt steevast met een reep chocolade achter de kiezen. Het lijkt alsof je geen discipline hebt en elke dag probeer je het weer opnieuw. Er kan iets anders aan de hand zijn dan het feit dat je geen doorzettingsvermogen hebt of puur gewoon een enorme chocolade liefhebber blijkt te zijn.
Oorzaak 1 – magnesium tekort
Maar liefst 80 procent van de mensen heeft een magnesium tekort. En laat juist deze voedingsstof terug te vinden zijn in chocolade. Je lichaam vraagt dus letterlijk naar wat het nodig heeft. Om je magnesium behoefte op peil te brengen is het raadzaam om te kiezen voor een magnesium supplement. Magnesium is er in verschillende soorten en kun je heel gericht toepassen. Magnesium is een mineraal dat betrokken is bij veel verschillende lichaamsprocessen. Zo is het betrokken bij de opbouw van spieren en botten, zorgt het voor ontspanning van zenuwen en spieren en is het betrokken bij de aanmaak van hormonen. Als je dan toch een keer wilt kiezen voor chocola, kies dan voor de variant met minimaal 70 procent cacao. Een stuk gezonder dan de meer bewerkte varianten waar een stuk minder magnesium in terug te vinden is en een stuk meer toegevoegde suikers. Een magnesium tekort kun je ook aanvullen met groene bladgroenten, avocado, vette vis en noten of zaden. Zo zijn bijvoorbeeld naast cacao, zonnebloempitten echte magnesiumbommetjes!
Oorzaak 2 – een te lage bloedsuikerspiegel
Wanneer er teveel tijd tussen je maaltijden zit dan daalt de bloedsuikerspiegel. Het lichaam vraagt op dat moment naar extra energie. Op dit soort lastige momenten wordt al snel naar snelle (ongezonde) suikers gegrepen. Door deze snelle suikers ontstaat er een piek in het lichaam die voor korte duur een energieboost geeft. Helaas daalt de bloedsuikerspiegel door deze producten ook weer onwijs snel. Met als gevolg dat je in een dipje komt en weer suiker nodig hebt. Hierdoor blijf je in een vicieuze cirkel zitten en blijf je verlangen naar bijvoorbeeld chocola. Probeer als je hier gevoelig voor bent geen maaltijden over te slaan, tussendoortjes in te plannen en eet voldoende vezelrijk eten. Ontdek waar je valkuil zit en voorkom dit door op tijd iets te eten. Ook kun je bij elke maaltijd wat gezonde vetten als pindakaas, zalm of avocado toevoegen om de bloedsuikerspiegel stabiel te laten houden. Ook kun je kiezen voor een chroomsupplement, wat de drang naar suiker doet remmen.

Oorzaak 3 – stress
Ervaar je veel stress, ook dit kan een reden zijn waarom je vaak grijpt naar chocola. Hoe meer stress je ervaart hoe meer magnesium je verbruikt. Daarnaast wordt er vaak in stressvolle periodes gegrepen naar makkelijk voedsel welke zorgen voor een snelle ‘beloning’, met als gevolg een fijn gevoel. Wist je dat er bij stress van alles in het lichaam gebeurt? Hormonen vliegen door het lichaam en zorgen dat ze in staat van paraatheid komen. Het lichaam heeft op dat moment veel energie nodig voor het eventuele moment dat het in actie moet komen. Je krijgt dus ‘lekkere trek’ omdat het lichaam snel over een voorraad energie wil beschikken. Het vraagt daarom naar voeding die snel kan leveren. Niet gek dus dat je grijpt naar chocola en andere snelle suikers. Door dit voedsel komt ook de neurotransmitter dopamine vrij, welke zorgt voor het beloningsgevoel. In stressvolle periodes is het dus belangrijk na te gaan waar dit vandaan komt en niet te kiezen voor een "quick fix", maar voor de lange termijn dus vooral gezonde alternatieven.
Oorzaak 4 – de tijd van de maand
Wanneer het de tijd van de maand is hebben veel vrouwen last van eetbuien. Dit is niet vreemd en goed te verklaren. Dit komt namelijk door de verschillende hormoonschommelingen. Afhankelijk van de verschillende fases van de menstruatiecyclus veranderen ook de niveaus van de hormonen oestrogeen en progesteron. Vlak voor de menstruatie daalt het hormoon oestrogeen en stijgt het hormoon progesteron. Oestrogeen remt de eetlust en progesteron verhoogt deze juist. Maar een te laat oestrogeenniveau is ook van invloed op het hormoon serotonine. Serotonine is verantwoordelijk voor het verzadigingsgevoel en je geluksgevoel. Leuk hé die hormonen?
Oorzaak 5 – routine
Eet je elke avond om 20:00 uur bij het journaal een kop thee met chocolade. Of val jij in de categorie na hartig, zoet? Dan is dit onderdeel geworden van jouw dagelijkse routine. En dit kan nog knap lastig zijn om dit te doorbreken. Om je routine te doorbreken is het verstandig om eens wat anders te doen op dit tijdstip. Kies in plaats van chocola voor een enkele glazen water, of ga eens wat anders doen op dat tijdstip. Een rondje wandelen bijvoorbeeld. Een routine doorbreken kost gemiddeld 21 dagen. Even doorzetten dus!
Oorzaak 6 - dit artikel lezen en die heerlijke plaatjes zien ;-), excuses!
Bronnen: A. Vogel, Charlotte Labee |