Denk je de hele dag aan suiker en/of heb je de hele dag trek? Lukt het afvallen hierdoor niet of voel je je niet helemaal in balans? Een suikerverslaving is een steeds groter wordend probleem en veel mensen hebben hier (onbewust) last van. Het vervelende aan suiker is, is dat je een continue behoefte blijft hebben naar suikerrijke producten en hier moeilijk vanaf kunt blijven. Je zit in een vicieuze cirkel en deze is soms lastig te doorbreken.
Suiker, hoe zat het ook alweer?
Suiker is een verzamelnaam voor verschillende koolhydraten met een zoete smaak. Deze komen voornamelijk voor in plantaardige producten. Zo is lactose melksuiker, glucose druivensuiker en fructose is het suiker uit fruit.
Naast de plantaardige suikers zijn er ook geraffineerde suikers. Deze suikers worden gewonnen uit de suikerbiet en suikerriet. Geraffineerd komt van het begrip ‘raffinage’ wat staat voor het industrieel zuiveren van een chemische stof. Bij geraffineerde suikers zijn door het zuiveringsproces alle nuttige voedingsstoffen (zoals vezels, vitamines en mineralen) verwijderd waardoor enkel nog suiker overblijft. Deze geraffineerde suikers worden door ons lichaam direct opgenomen en zorgen (vrijwel direct) voor een grote suikerpiek. Doordat het lichaam direct alle suikers probeert op te slaan en hier hard voor moet werken ontstaat er vrij snel een dip in de bloedsuikerspiegel. Je voelt je moe en duf en je hebt snel weer trek, uiteindelijk blijf je voor je gevoel maar eten. Bij plantaardige suikers is de piek aanzienlijk minder, deze bevatten vezels welke ervoor zorgen dat de vertering en opname van de suikers geleidelijk gaat. Suiker is een belangrijke energiebron voor het lichaam en is per definitie dan ook geen slecht product. Echter in grote hoeveelheid zijn zowel de plantaardige suikers als geraffineerde suikers niet goed voor ons. Eet je er te veel van, dan kan het voor veel ongemakken zorgen.
Maar liefst 60 procent van de Nederlandse volwassenen eet dagelijks te veel suiker. We eten gemiddeld 110 gram suiker per dag, wat neerkomt op 28 (!) suikerklontjes per dag. Soms gaat dit ongemerkt, want het wordt aan heel veel producten toegevoegd. Wist je bijvoorbeeld dat er suiker zit in je vleeswaren? Of in de pindakaas? Let er maar eens op! Je zult versteld staan. Als we kijken naar wat we dagelijks aan suiker mogen opnemen, dan ligt dit bij mannen op 60 gram en bij vrouwen op 50 gram per dag. Omdat elk lichaam qua gewicht en lengte anders is, kun je ook de suikerinname beperken tot maximaal 10 procent van de totale calorie inname per dag. Dit advies is opgesteld door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en geldt voor de vrije suikers (toegevoegde suikers) en niet op de van nature aanwezige suikers als fruit, groenten en zuivelproducten.
Effecten op de gezondheid
Zoals we eerder al schreven is suiker niet ongezond maar een teveel hiervan wel. Een te hoge suikerinname wordt gelinkt aan:
- diabetes type 2;
- een verhoogd cholesterol;
- hart- en vaatziekten;
- depressie;
- migraine;
- verminderd zicht;
- jicht;
- PMS;
- een verzwakt immuunsysteem;
- osteoporose (botontkalking);
- snellere huidveroudering en rimpels
- leververvetting;
- tandbederf en gaatjes.
Naast een dip in je bloedsuikerspiegel, waardoor je moe en duf kunt worden gebeurt er nog iets in de hersenen. De smaak van suiker activeert namelijk het beloningscentrum in de hersenen, welke zorgt voor de afgifte van de stof dopamine. Dopamine is het stofje dat ervoor zorgt dat je je blij en prettig voelt. Door frequent in hoge mate suiker te gebruiken kan de gevoeligheid voor dopamine afnemen, je zult dus steeds meer nodig hebben om hetzelfde effect (het fijne blije gevoel) te ervaren. Dit verklaart dus waarom je maar blijft grijpen naar de suikers. Wist je dat drugs als heroïne en cocaïne ook de afgifte van dopamine verhogen? Dit is de reden waarom er vaak gesproken wordt over een suikerverslaving.
Maar hoe kom je er vanaf?
Als je veel suikers eet zal je lichaam steeds meer behoefte hebben aan suikers. Om van deze verslaving af te komen is het belangrijk om tijdelijke alle toegevoegde suikers te laten staan. Na twee tot vier weken is je lichaam hieraan gewend en zal je weer controle hebben over je suikerinname. Echter bestaan er veel schuilnamen voor suiker. Weet dus wat je eet! Zo zijn dit allemaal synoniemen voor suiker:
- Kristalsuiker
- Glucosestroop
- Fructosestroop
- Glucose-fructosestroop
- Bruine suiker
- Rietsuiker
- Basterdsuiker
- Poedersuiker
- Maltodextrine
- Maltose
- Dextrose
- Druivensuiker
- Sacharose
- Sucrose
Naast het feit dat je goed moet opletten wat er allemaal in de producten zit die je eet kun je ook op een andere manier een ‘eetbui’ voorkomen. Zo is het belangrijk dat je voldoende en gevarieerd eet. Vul je lichaam niet maar voedt je lichaam en sla geen maaltijden over. Je gooit hiermee de stofwisseling in de war, wat uiteindelijk zorgt voor een lage suikerspiegel. De kans is groot dat je ‘lekkere trek’ krijgt en alsnog grijpt naar de suikerrijke producten. Voorkom momenten dat je lichaam honger krijgt en snakt naar snelle suikers. Naast gezond eten (minimaal 250 gram groenten en fruit), is voldoende drinken ook belangrijk. Honger- en dorstprikkels lijken heel erg op elkaar. Het is soms moeilijk om deze twee te onderscheiden.
Mocht je na een suikervrije periode nog steeds last hebben van een enorme behoefte aan suiker dan zou het ook kunnen zijn dat je een tekort aan bepaalde vitamines en mineralen hebt. Het aanvullen van onderstaande mineralen en vitamines kunnen zorgen dat je minder trek krijgt in zoetigheid.

Magnesium
Heb je vooral na het eten van een maaltijd trek in chocolade? Dan kan het zijn dat je lichaam behoefte heeft aan magnesium omdat hier een tekort van is. Cacao bevat magnesium en magnesium helpt om het lichaam energie te geven. Als je moe bent is het dus niet gek dat je grijpt naar een chocoladereep! Elk orgaan in ons lichaam heeft magnesium nodig en daarnaast speelt het een belangrijke rol bij het stabiel houden van de bloedsuikerspiegel.
Ook wordt een tekort aan magnesium gelinkt aan een verhoogd risico op diabetes. Om te kunnen profiteren van de voordelen van magnesium, wordt naast voeding als noten en zaden, groene bladgroenten, bananen en peulvruchten geadviseerd om te kiezen voor een magnesium supplement.
Vitamine B
Vitamine B speelt een belangrijke rol bij de stofwisseling. B-vitamines kunnen ervoor zorgen dat je eerder voldaan bent na een maaltijd. Daarnaast is vitamine B2 betrokken bij de omzetting van vet in energie. Heb je hier een tekort van dan kan het lichaam niet genoeg energie uit vet halen en zou je dus meer trek kunnen ervaren in zoet. Vitamine B is terug te vinden in voornamelijk dierlijke producten, noten en peulvruchten. Krijg je hier niet genoeg van binnen dan kun je kiezen voor een vitamine B complex.
Chroom
Chroom, ook wel chromium genoemd is een mineraal dat essentieel is voor een goede werking van ons lichaam en is nodig voor een goede werking van insuline in ons lichaam. Insuline is een hormoon dat ervoor zorgt dat er glucose in de cellen komt. Uit onderzoek is gebleken dat een chroom supplement de bloedsuikerspiegel onder controle kan houden. Na het eten van een maaltijd is de bloedsuikerspiegel tijdelijk verhoogd, in principe lost dit automatisch binnen twee uur op. Ben je minder gevoelig voor insuline (wat kan komen door overmatig suikergebruik) dan kan het zijn dat de bloedsuikerspiegel langdurig hoog blijft. Chroom kan effect hebben op de bloedsuikerspiegel en de insuline afgifte, slik twee keer per dag één chroom supplement bij de maaltijd of kies rijkelijk voor voeding voorzien van chroom als eigeel, noten, vlees, broccoli en volkoren graanproducten.
Mocht je twijfelen of jouw medicatie gecombineerd kan worden met een van onze supplementen? Lees altijd de bijsluiter! Neem bij vragen contact op met je huisarts.
Relevante producten:
- Magnesium
- Chroom
Bronnen: Diabetesfonds, Womens Health Magazine, Jesse van der Velde, |