
Magnesium is een mineraal welke van belang is voor het functioneren van ruim 300 (!) verschillende enzymen in ons lichaam. Hierbij gaat het vooral om de enzymen die energie produceren, transporteren, opslaan en gebruiken.
Kort samengevat zorgt magnesium er onder andere voor dat voedingsstoffen in het lichaam worden omgezet in energie. Magnesium is ook heel belangrijk voor het goed functioneren van de spieren en zenuwen. Daarnaast staat magnesium ook wel bekend als het ‘anti-stress mineraal’, het helpt namelijk ook bij het ontspannen van onze spieren en zenuwen. Tenslotte helpt het ook mee bij de aanmaak van hormonen en kan daardoor bijdragen aan een betere hormoonbalans.
Helaas kan ons lichaam zelf geen magnesium aanmaken, daarbij fungeert magnesium pas als cofactor voor alle enzymen, als er genoeg magnesium in het lichaam aanwezig is. We moeten dit dus opnemen uit onze voeding of door supplementen te slikken, willen we profiteren van dit veelzijdige mineraal.
Als onze gronden en akkers niet zo vervuild en uitgeput zouden zijn, dan zou de opname via voeding zeker kunnen en voldoende zijn met een gevarieerd dieet. Echter hebben de ontelbare hoeveelheid giftige herbiciden en pesticiden die jarenlang op gewassen zijn gebruikt, onze bodem geen goed gedaan. Veel landbouwgrond is tegenwoordig bemest met kunstmest welke alleen kalium, fosfor en stikstof bevatten. Er worden hierdoor geen mineralen opgenomen uit de grond met als gevolg dat deze niet via de voeding bij ons terecht komen. We missen hierdoor dus bepaalde belangrijke vitamines en mineralen, niet alleen magnesium. Maar ook het verhitten van voedingsmiddelen kan ervoor zorgen dat magnesium verloren gaat. Daarnaast kan het gebruik van medicijnen of de pil ervoor zorgen dat er een magnesium tekort ontstaat.
Hoe herken je een magnesium tekort?
Artsen zullen aan de hand van een bloedonderzoek niet snel constateren dat je een magnesiumtekort hebt. Toch hebben veel mensen wél een groot tekort. Maar waarom komt dit dan niet uit een bloedtest? Ons lichaam bevat 21 tot 28 gram magnesium: 60% daarvan is ingebouwd in botweefsel en tanden, 20% bevindt zich in spieren, 20% in andere zachte weefsels en in de lever en minder dan 1% circuleert in het bloed. Een tekort wordt dus vaak door huisartsen gemist. Mocht je last hebben van onderstaande klachten, dan is het raadzaam om je magnesiuminname eens kritisch onder de loep te nemen. Welke klachten kun je ervaren?
- Spierkrampen
- Slapeloosheid of moeilijk inslapen
- Stressgevoeligheid
- Trillend ooglid
- Stemmingswisselingen
- Pijnlijke en stijve spieren
- Menstruatie klachten (PMS)
- Prikkelbaarheid
- Vermoeidheid
- Verminderde concentratie
- Hoge bloeddruk
- Koude handen en voeten
- Hoofdpijn (migraine)
- Rusteloosheid
- Drang naar zoet en zout eten
Langdurig magnesiumtekort kan leiden tot ergere gezondheidsklachten en vergroot de kans op chronische pijn en ziekten waaronder osteoporose, diabetes type-2 en hart- en vaatziekten.
Magnesium zit gelukkig in veel producten, echter zoals wij wel vaker benoemen is dit tegenwoordig wel een stuk minder dan vroeger. Kies daarom, wanneer mogelijk, voor biologische voeding en producten als:
- Noten (amandelen en paranoten)
- Zaden (pijnboompitten, lijnzaad, zonnebloempitten en pompoenpitten)
- Groene groenten (spinazie, avocado en broccoli)
- Fruit (bananen en ananas)
- Tarwekiemen
- Schelpdieren
- Volkoren granen en peulvruchten
- Rauwe cacao (minimaal 70%)
Een magnesium supplement 💊
Sport je veel, doe je fysiek zwaar werk of ervaar je veel stress? Dan verbruikt je lichaam veel meer magnesium. Daarnaast plas je bij veel stress magnesium letterlijk uit. Wil je er zeker van zijn dat je ‘potje’ goed gevuld blijft? Kies dan voor een supplement. Supplementen zijn een goede aanvulling naast een gevarieerd voedingspatroon, maar let wel op bij de aanschaf hiervan. Kies nooit voor een supplement welke enkel bestaat uit magnesiumoxide. Deze wordt niet tot nauwelijks opgenomen door het lichaam en is echt zonde van je geld. Kies liever voor Magnesiummalaat, -tauraat, -bisglycanaat, -citraat, -gluconaat, of-lactaat. Deze worden veel beter opgenomen en hebben allemaal hun eigen positieve eigenschappen. De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid magnesium bij een volwassen man is 350 milligram en bij een vrouw is dit 300 milligram.
Wist je dat je magnesium ook kunt opnemen via de huid? Er zijn tegenwoordig veel magnesium producten te koop als olie, badzout, bodylotion en zelfs deodorant. Ook dit zijn zeer effectieve manieren om je magnesium aan te vullen!
Mocht je twijfelen of je een magnesium tekort hebt? Of heb je twijfels of jouw medicatie gecombineerd kan worden met ons supplement? Lees altijd de bijsluiter ! Neem bij vragen contact op met je huisarts of laat je waardes controleren bij bijvoorbeeld een orthomoleculair therapeut.
Relevante producten:
- Magnesium supplementen 💊
Bronnen: Supplementen onder de loep – Brian R. Clement, Voedingscentrum, Marjolein Dubbers, Stichting Orthokennis |