De 4 meest voorkomende tekorten bij vrouwen.

Geschreven datum: 07-04-2024
Auteur: Vitaminepillen .nl

Wij vrouwen zijn altijd maar druk, druk, druk. En dat is gek, want we hebben net zoveel vrije tijd als mannen. Toch ontspannen vrouwen minder goed. Of je wel of geen kinderen hebt maakt in deze niet uit. Omdat vrouwen veel van zichzelf vragen kan gezond en gevarieerd eten er nog weleens bij inschieten. Met als gevolg: minder energie, hoofdpijn en hormoonschommelingen. In dit artikel vertellen we je over de meest voorkomende tekorten bij vrouwen én hoe deze aan te vullen zijn.

Calcium
Calcium, ook wel bekend als kalk is een van de belangrijkste en meest voorkomende mineralen in ons lichaam. Calcium zet verschillende systemen in het lichaam aan het werk en houdt het skelet in goede gezondheid. Maar liefst driekwart van de vrouwen krijgt genoeg calcium binnen. Om calcium goed op te nemen is vitamine D nodig. Heb je een tekort dan is het dus ook raadzaam om ook genoeg vitamine D binnen te krijgen. Wanneer je langere tijd te weinig calcium binnenkrijgt kunnen je botten verzwakken en is het risico op botbreuken aanzienlijk verhoogd. Heb je last van broze nagels, dof haar en vaak kramp in je spieren? Ook dit kan wijzen op een tekort. Kies wat vaker voor zuivelproducten als kaas, melk en yoghurt of groene bladgroenten als spinazie, broccoli en boerenkool. Niet zo’n liefhebber van deze producten? Kies dan voor een calcium supplement. Voor vrouwen in de menopauze is het sowieso raadzaam om calcium bij te slikken. De hoeveelheid uit voeding opgenomen calcium neemt bij vrouwen in de menopauze namelijk af. Let er wel op dat je de aanbevolen hoeveelheid op het etiket niet overschrijdt. Een teveel aan calcium geeft problemen aan het maag-darmsysteem en verhoogt de kans op nierstenen. 

Magnesium
Magnesium is bij heel veel lichaamsprocessen betrokken. Zo zorgt het voor ontspanning van de spieren en zenuwen, helpt het bij de opbouw van spieren en botten en is het nodig voor de aanmaak van hormonen. Om in balans te zijn is voldoende magnesium dus essentieel. Wanneer er in het lichaam een tekort van dit mineraal aanwezig is kun je onder andere meer menstruatiepijn en andere PMS- klachten ervaren. Ook kun je last hebben van gespannen spieren en spierkrampen, minder zin in seks hebben en last hebben van koude handen en voeten. Om optimaal te profiteren van magnesium, heb je ook voldoende calcium nodig. Deze twee mineralen hebben elkaar nodig voor een goede werking. Zet dus naast de calciumrijke producten ook wat vaker producten voorzien van magnesium op je boodschappenlijstje. Je vindt het terug in onder andere avocado’s, rauwe cacao, bananen en peulvruchten. Uiteraard kun je er ook voor kiezen om een magnesium supplement te nemen .

vrouwen vitamine tekort

IJzer
Naast calcium en magnesium is ijzer een essentiële voedingsstof die door vrouwen belangrijk is . Wereldwijd zijn ijzer en bloedarmoede namelijk het meest voorkomende tekort onder deze doelgroep. Waarom? Enkel vanwege het vrouw zijn. Zo hebben vrouwen namelijk vanaf het begin van hun menstruatie tot aan de menopauze ongeveer twee keer zoveel ijzer nodig als mannen. Ook een zwangerschap verhoogt de ijzerbehoefte: de baby heeft namelijk tijdens de groei veel ijzer nodig. Uit onderzoek is gebleken dat maar liefst 50 procent van de zwangere vrouwen een tekort heeft. Wanneer er sprake is van een ijzertekort kunnen er klachten ontstaan als vermoeidheid, haaruitval, rusteloze benen, hartkloppingen en bleek zien. Wanneer het lichaam lange tijd te weinig ijzer binnenkrijgt via voeding of het verliest door bijvoorbeeld heftige menstruaties, zal dit op den duur kunnen uitmonden in bloedarmoede.  

Het lichaam heeft ijzer nodig voor het normaal functioneren van het vaat- en immuunsysteem. Ook is het mineraal belangrijk voor de vorming van hemoglobine, een onderdeel van de rode bloedcellen. Rode bloedcellen vervoeren zuurstof door het lichaam, wat zorgt voor voldoende energie. 

IJzer komt in twee vormen voor, als heemijzer en non-heemijzer. Heemijzer is voornamelijk terug te vinden in dierlijke producten als vlees vis en gevogelte. Plantaardige voeding bevat voornamelijk non-heemijzer. Hierbij kun je denken aan noten, eieren, en broccoli. Omdat non-heemijzer minder goed wordt opgenomen door het lichaam, is bij een plantaardig dieet de ijzerbehoefte hoger. 

Wanneer je klachten ervaart die komen kijken bij een ijzertekort is het raadzaam om bij elke maaltijd groenten en fruit te eten. Zo zorgt vitamine C er bijvoorbeeld voor dat de ijzerabsorptie wordt verhoogd. Let er bij een ijzersupplement wel op dat hier risico’s aan zijn verbonden. Een teveel aan ijzer zal opgeslagen worden in de organen waardoor het risico op aandoeningen als leverziekte kan worden verhoogd. Overleg voordat je start met ijzersupplementen altijd met je huisarts.

B12
Een tekort aan vitamine B12 komt vaker voor dan gedacht. Zo heeft ruim de helft van de bevolking onvoldoende voorraad van deze essentiële voedingsstof! Vitamine B12 is een wateroplosbare vitamine die het lichaam niet zelf kan aanmaken. Omdat B12 voor veel belangrijke functies in het lichaam zorgt is het belangrijk er genoeg van binnen te krijgen. Vitamine B12 is nodig voor het goed functioneren van het zenuwstelsel en zorgt het voor de juiste energiebalans. Wanneer je te weinig vitamine B12 binnen krijgt, kun je last krijgen van vermoeidheid, vergeetachtigheid en kun je je angstiger voelen. Wanneer er een tekort in het lichaam ontstaat, worden als eerste de hersenen aangetast. Dit verklaart het geheugenverlies. Omdat B12 voornamelijk terug te vinden is in dierlijke producten, is de kans op een tekort aanzienlijk groter wanneer je plantaardig eet. In dit geval is het verstandig om standaard B12 bij te slikken.

Mocht je twijfelen of jouw medicatie gecombineerd kan worden met een van onze supplementen? Lees altijd de bijsluiter! Neem bij vragen contact op met je huisarts of laat je waardes controleren door bijvoorbeeld een orthomoleculair therapeut. 

Relevante producten:
- Calcium
- IJzer

- Magnesium
- Vitamine B12

Bronnen: Supplementen onder de loep – Brian R Clement, Voedingscentrum, Women’s Health en Healthwatch, https://www.radboudumc.nl/nieuws/2020/meer-grip-op-ijzertekort-door-nieuwe-inzichten